Hovězí krk na rozmarýnu a zelenině
podle Petra Baumruka ze Starobolevecké hospůdky.
Suroviny na 4 porce:
- 900 g hovězí krk
- 600 g zeleniny (mrkev, řapíkatý celer, červená cibule)
- 120 másla
- 250 g zauzené slaniny
- jalovec
- bobkový list
- jedna větvička čerstvého rozmarýnu
- dva stroužky česneku
- 1 dc červeného vína
- mletý pepř a sůl
Postup:
Maso očistíme, nakrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme, Mrkev, celer a cibuli nakrájíme na menší kostky a opečeme na másle dozlatova. Přidáme česnek a nakrájenou slaninu, bobkový list, jalovec, rozmarýn a také osmahneme. Na konec do toho vložíme maso a opečeme. Podlijeme vodou a vínem, přiklopíme a dusíme asi tak dvě hodiny. Když je maso měkké, můžeme podávat – necedíme, nepasírujeme!
Doporučení příloha: Knedlík nebo šťouchaný brambor.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.