Hovězí krk na rozmarýnu a zelenině

podle Petra Baumruka ze Starobolevecké hospůdky.

Suroviny na 4 porce:

  • 900 g hovězí krk
  • 600 g zeleniny (mrkev, řapíkatý celer, červená cibule)
  • 120 másla
  • 250 g zauzené slaniny
  • jalovec
  • bobkový list
  • jedna větvička čerstvého rozmarýnu
  • dva stroužky česneku
  • 1 dc červeného vína
  • mletý pepř a sůl

Postup:

Maso očistíme, nakrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme, Mrkev, celer a cibuli nakrájíme na menší kostky a opečeme na másle dozlatova. Přidáme česnek a nakrájenou slaninu, bobkový list, jalovec, rozmarýn a také osmahneme. Na konec do toho vložíme maso a opečeme. Podlijeme vodou a vínem, přiklopíme a dusíme asi tak dvě hodiny. Když je maso měkké, můžeme podávat – necedíme, nepasírujeme!

Doporučení příloha: Knedlík nebo šťouchaný brambor.

autor: šéfkuchař

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.