Juka pokvete celé léto, na zahradě působí exoticky

2. květen 2024

Pochází z Mexika a Střední Ameriky, jako okrasná rostlina se juka pěstuje také v Česku. Patří mezi léčivé rostliny, silně pročišťuje.

„Juka podporuje činnost jater a ledvin, čímž pomáhá detoxikaci. Snižuje vysoký krevní tlak a cholesterol. Má antibiotické a protiplísňové účinky, je protizánětlivá. Je vhodná jako podpůrná léčba při diabetu 2. typu. Při užívání juky bychom měli hodně pít, abychom se zbavili toxinů, které v sobě máme,“ radí bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová ze Sedlecka na Rokycansku.

V bylinných lékárnách se k léčebným účelům prodává pravá juka neboli juka krátkolistá, latinsky Yucca brevifolia. Spolu s ní se u nás běžně pěstuje především juka vláknitá. „Zahradě dodá exotičnosti. Je vhodná do skalek a stylizované sukulentní zahrady. Tam ji můžeme nechávat po celý rok, kolem třeba rozestavit okrasné květináče s kaktusy a sukulenty. Pokvete nám celé léto. Juky nádherně kvetou, mají vysoké stvoly s bílými zvonky,“ říká farmářka.

U nás se juka množí dělením

Rostlině vyhovuje teplé a zejména suché místo. Na českém trhu jsou k dostání semena juky z dovozu. „V našich podmínkách juka netvoří semena, chybí tu speciální opylovači. Ale je možné ji množit,“ ujišťuje Štěpánka Janoutová. „Dobře přirůstá, takže se potom dělí trsy. Některé kultivary by měly být mrazuvzdorné dokonce až do mínus 23 °C. Ale pro jistotu je lepší alespoň mladé rostliny na zimu stěhovat do interiéru.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.