Vypukly státní maturity, nad matematikou vítězí angličtina

3. květen 2024 14:51

Na středních školách začaly státní maturity. Ve čtvrtek 2. května na studenty čekaly didaktické testy z matematiky a angličtiny. Jak maturitní den vypadal na Střední škole zemědělské a potravinářské v Klatovech?

Začaly státní maturity. Podle Cermatu, který zkoušky organizuje, poprvé maturuje 75 600 středoškoláků. Dalších několik tisíc zkoušku v jarním termínu opakuje. Studenty jako první čekal didaktický test z angličtiny nebo matematiky. A právě matematickým testem ve čtvrtek 3. května ráno státní maturity začaly.

Podle Cermatu si 80 procent studentů zvolilo maturitu z angličtiny. Výrazně větší zájem než o matematiku o ni byl i na Střední škole zemědělské a potravinářské v Klatovech. „Letos u nás maturuje celkem 51 žáků, z toho z anglického jazyka 46, z němčiny 3 žáci a z matematiky 2,“ uvedl ředitel školy Vladislav Smolík. Na splnění matematické zkoušky měli studenti 135 minut, pokud nespadali do nějaké výjimky.

V pátek 3. května všechny studenty čekal povinný test z českého jazyka a literatury. V pondělí 6. května se pak píšou testy z rozšiřující matematiky a dalších jazyků. Výsledky se maturanti dozví nejpozději 16. května.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio